Bewegingsmelder

Basiscomponenten van een bewegingsmelder

De meeste woonhuizen hebben een soort alarmsysteem om hun gezinsleden en kostbaarheden te beschermen. Hoewel een alarmsysteem u en uw gezin zeker kan beschermen tegen een inbreker, doet het misschien niet veel goed als u niet kunt detecteren wanneer het alarmsysteem is geactiveerd of wat voor soort storing het ondervindt. In dit artikel worden enkele van de belangrijkste componenten van een alarmsysteem besproken, zodat u beter begrijpt hoe ze werken.

De meest elementaire elektrische component die in een alarmsysteem wordt gebruikt, is de PIR-bewegingsdetector (passief infrarood). De PIR-bewegingsmelder is een infraroodsensor die beweging detecteert door infraroodstraling op te vangen.

Een tweede component is de lichtsensor. De gebruikte lampen zijn tl-lampen, maar er zijn ook andere typen verkrijgbaar die veel helderder zijn. Lichtsensoren werken ook met het lichtsensorcircuit. Als er geen licht in een bepaald gebied komt, gaat de lichtsensor aan en wordt het gebied groen verlicht. Als er licht in het gebied komt, wordt de lichtsensor uitgeschakeld en zal een rood licht het gebied verlichten.

Het circuit naar de lichtsensor en het circuit naar de PIR kunnen anders zijn bedraad, afhankelijk van het specifieke model en merk alarm dat u heeft.