Wat is een lichtschakelaar?

Een lichtschakelaar is een belangrijk elektrisch onderdeel dat de manier regelt waarop gloeilampen en andere elektrische items werken. De schakelaar functioneert door stroom te schakelen tussen de twee verschillende elektrische circuits waaraan hij is bevestigd, en kan ook worden gebruikt om bepaalde verlichtingsarmaturen uit of aan te zetten.

Lichtschakelaar

Bij elektrische bedrading is een typische lichtschakelaar een enkele draad die een elektrisch circuit, zoals een lamp, verbindt met de stroomonderbreker die de stroom van elektriciteit van de hoofdstroombron regelt. Hoewel een lichtschakelaar elektrisch geleidend kan zijn (wat betekent dat de geleiders beide elektrisch geleidend zijn) of niet-elektrisch geleidend (wat betekent dat de geleiders niet beide geleiders van elektriciteit zijn), zijn ze meestal gemaakt van een combinatie van twee typen: solid state (transistor-gebaseerd) en relais-gebaseerd (relais-gebaseerd).

De meeste schakelaars kunnen in verschillende typen worden ingedeeld: grondgeschakelde schakelaars, stroomonderbreker geschakelde schakelaars en uitbreidingscircuit geschakelde schakelaars. Aardingsgeschakelde schakelaars zijn ontworpen om schade aan de stroomonderbreker te voorkomen door elektrische stroom naar de stroomonderbreker te schakelen in geval van een elektrische piek. Stroomonderbrekers worden voornamelijk gebruikt in commerciële omgevingen, waar stroomstoten kunnen optreden als gevolg van harde wind en natuurrampen.

Uitbreidingscircuitschakelaars, ook wel 'schakelpakketten' stapelschakelaars genoemd, worden gebruikt in woonhuizen. Ze worden voornamelijk gebruikt om verlichtingsbronnen te schakelen, waaronder wand-, plafond- en vloerarmaturen. Wandschakelaars worden gebruikt in combinatie met schakelaars voor verlengingscircuits aan en uit lampen in een kamer Plafondschakelaars worden gebruikt in combinatie met wandschakelaars om lampen in een plafondarmatuur aan en uit te zetten.

Op relais gebaseerde schakelaars (ook wel "stroomonderbrekerschakelaars" genoemd) komen veel vaker voor in woonomgevingen. Ze gebruiken een elektromechanisch apparaat dat in staat is om een ​​kleine stroom in een of andere richting te detecteren. Deze stroom wordt opgevangen door een schakelaar in de stroomonderbreker. Het apparaat detecteert deze stroom en schakelt dienovereenkomstig een stroomonderbreker in of uit. Deze schakelaars worden soms "batterijbediend", "passief" of "elektrisch bediend" genoemd.

Een individuele gloeilamp kan direct of indirect worden gevoed door een stroomonderbreker. Indirect gevoede gloeilampen zijn lampen die worden ingeschakeld wanneer de stroomonderbreker een stroom door de kabel of contacten detecteert. Bij gloeilampen met indirecte voeding stroomt meestal een kleine stroom door de lamp; een stroomonderbreker detecteert deze stroom en schakelt de lamp in of uit.

LED-lampen, die relatief nieuw op de markt zijn, zijn extreem energiezuinig en gaan lang mee, maar ze hebben veel elektriciteit nodig om te werken. Hoewel led-lampen vrij duur zijn, vervangen ze snel fluorescentie- en gloeilampen. LED's staan ​​ook bekend als "light-emitting diodes". Het gebruik van LED's heeft veel voordelen ten opzichte van andere lampen.

Lichtschakelaars kunnen ook worden gebruikt om de helderheid van een kamer aan te passen. Een veelvoorkomend gebruik van een lichtschakelaar in een kamer is om de lichten 's nachts uit te doen, zodat u niet de hele nacht met een fel licht hoeft te slapen. Een ander gebruik is om de lichten aan te doen wanneer u uw huis verlaat, bijvoorbeeld wanneer u op reis bent. Wanneer een kamer gedimd is, kunt u gemakkelijker een boek lezen of televisie kijken.

Veel lichtschakelaars worden gebruikt als beveiligingsapparatuur, voornamelijk om mensen weg te houden van uw huis. Veel huizen zijn uitgerust met bewegingsgeactiveerde lichtschakelaars die ervoor zorgen dat uw huis er "huiselijker" uitziet door alleen lampen aan te doen die daadwerkelijk in gebruik zijn. Deze lichtschakelaars kunnen zelfs voorkomen dat huiseigenaren worden ingebroken. Veel lichtschakelaars hebben speciale lichttechniek die de schakelaar zelf een subtiele gloed geeft. Hierdoor blijft de schakelaar in het zicht verborgen in uw muren.

Een lichtschakelaar kan op een tafel worden geplaatst of aan een muur worden gemonteerd, waardoor deze gemakkelijk bereikbaar is. Het is ook meestal gemaakt van een gemakkelijk op te bergen lichtgewicht materiaal. waardoor het gemakkelijk op te bergen is. achter in een kast of onder een kast. Veel lichtschakelaars hebben zelfs een optie om een ​​bepaald aantal schakelaars te programmeren die het licht in- of uitschakelen wanneer bepaalde objecten in een kamer aanwezig zijn.

Een lichtschakelaar hoeft niet om de paar jaar vervangen te worden; sommige mensen hoeven zelfs hun lichtschakelaars niet te vervangen als ze eenmaal zijn geïnstalleerd. Nieuwe lichtschakelaars hebben LED-technologie die tot 20 jaar meegaat.