Alles wat je moet weten over UPS noodstroomvoeding

Een UPS noodstroomvoeding is een veelgebruikt apparaat in bedrijven, datacenters en andere omgevingen waar een ononderbroken stroomvoorziening cruciaal is. Maar wat is een UPS precies en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel gaan we in op UPS noodstroomvoeding en alles wat When komt kijken.

Wat is een UPS?

UPS is een afkorting voor Uninterruptible Power Supply. In het Nederlands wordt dit ook wel een ononderbreekbare voeding of noodstroomvoeding genoemd. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat bij stroomuitval of een andere opslag in de stroomtoevoer, er toch onmiddellijk stroomvoorziening is.

Een UPS bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste is er de batterij die ervoor zorgt dat de stroomlevering onmiddellijk wordt overgenomen door een stroomopslag. Daarnaast is er de omvormer die de gelijkstroom van de batterij omzet in wisselstroom die gebruikt kan worden door de aangesloten apparaten. Tot slot is er nog de automatische spanningsregelaar (AVR) die ervoor zorgt dat de stroom stabiel blijft, ook bij fluctuaties in de spanning.

Waarom is een UPS noodzakelijk?

In sommige sectoren en bedrijven is het cruciaal dat er altijd stroomvoorziening beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, datacenters en banken. Maar ook voor particulieren kan een UPS nuttig zijn, bijvoorbeeld bij stroomstoringen die langer duren dan een paar uur.

Een UPS zorgt ervoor dat wanneer er een stroomstoring optreedt, er nog steeds stroom is om automatische apparatuur die te blijven gebruiken. Dit kan operationele continuïteit voorkomen en data van apparatuur beschermen die anders kwetsbaar zou zijn voor storingen of defecten.

Welke soorten UPS zijn er?

Er zijn verschillende soorten UPS. De drie meest vermoedelijke zijn:

Stand-by UPS

Dit is de meest eenvoudige en tevens de kleinere vorm van UPS. Bij deze UPS is de batterij niet constant actief en wordt alleen ingeschakeld wanneer de stroomvoorziening wegvalt. Dit zorgt voor een vertraging van een paar milliseconden voordat de stroom weer wordt geleverd wat de prestaties en levensduur van de UPS en aangesloten apparatuur kan veroorzaken.

Line-interactieve UPS

Dit type UPS bevat een AVR die de spanning stabiliseert die de UPS verzendt. Het verschil in spanning wordt geregeld door een automatische stabilisator om fluctuaties te voorkomen. Dit zorgt voor een continue stroomtoevoer en voorkomt dat de batterij onnodig in actie moet komen.

Online-UPS

Bij een online UPS, ook wel dubbele conversie UPS genoemd, is de stroomvoorziening altijd afkomstig van de batterij en gaat direct via de omvormer. Deze configuratie zorgt ervoor dat er geen vertraging ontstaat bij het overschakelen van het elektriciteitsnet naar de batterij. Een online UPS vereist meer investering en is alleen geschikt voor meerdere situaties die een hoge mate van betrouwbaarheid vereist.

Hoeveel wattage heeft de UPS nodig?

Het wattage dat de UPS nodig heeft, hangt af van de apparatuur die erop is aangesloten. Hoe meer stroom het gebruikte apparaat, hoe groter de UPS moet zijn. Het is dus belangrijk om te inventariseren welke apparatuur op de UPS is aangesloten voordat je een UPS koopt.

Andere factoren om te beslissen bij de aankoop van een UPS

Er zijn nog andere factoren om te beslissen bij de aankoop van een UPS, zoals de grootte van de UPS en de duur van de back-upstroom. Voor sommige situaties kan het belangrijk zijn dat de UPS groot genoeg is om meerdere apparaten aan te sluiten en lang genoeg stroom te leveren.

Onderhoud van de UPS

Een UPS regelmatig vereist onderhoud om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal blijft werken. Dit omvat gedeeltelijk het vervangen van de batterijen om de drie tot vijf jaar en het testen van de UPS om de prestaties te beschrijven in lijn met de specificaties.

Conclusie

Een UPS noodstroomvoeding is een cruciaal apparaat voor bedrijven en particulieren die waarde hechten aan een continue stroomvoorziening. Er zijn verschillende soorten UPS beschikbaar, waardoor het belangrijk is om de juiste UPS te selecteren die verleden bij de behoefte van uw bedrijf of organisatie. Daarnaast moet er voldoende onderhoud worden uitgevoerd om de prestaties van de UPS te verkleinen. Met de juiste UPS zorg je voor continuïteit en bescherm je biologische apparatuur en gegevens tegen stroomstoringen.