Wat is een beveiligingsaudit?

Een beveiligingsaudit is in feite een onafhankelijke beoordeling op individuele basis van het beveiligingsniveau in een bedrijf. Er zijn een aantal verschillende soorten audits die verschillende auditors hebben, verschillende auditors hebben verschillende doeleinden voor verschillende audits, enz. Om de rol van een auditor volledig te begrijpen en wat te verwachten van de audit, is het noodzakelijk om te weten wat beveiliging is.

Wat is een beveiligingsaudit

Informatiebeveiliging verwijst naar de bescherming van informatie tegen ongeoorloofde toegang, manipulatie of vernietiging. Het is een interdisciplinair vakgebied dat onder meer software, netwerk-, computer- en fysieke beveiliging omvat. Om gegevens en informatie te beschermen, zal een auditor een aantal verschillende tests uitvoeren om te verifiëren dat de systemen naar behoren werken. Een auditor kijkt mogelijk naar het proces dat het systeem gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen, en naar hoe het de integriteit van de gegevens controleert. Naast het onderzoeken van het systeem, zullen ze ook controleren of alle informatie en bestanden in het systeem zijn versleuteld zodat onbevoegde gebruikers er geen toegang toe kunnen krijgen.

Fysieke beveiliging verwijst naar de bescherming van de gegevens die zich op de fysieke machine bevinden. Dit omvat de fysieke veiligheidsmaatregelen voor de machines, zoals sloten, archiefkasten, firewalls en andere beveiligingsfuncties die voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot de machine. Daarnaast zal een fysieke beveiligingsaudit ook kijken naar de informatietechnologie die de machine gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen. De auditors zullen controleren of de machine correct toegankelijk is via verschillende soorten toegangscontrolemechanismen. Een bestand kan bijvoorbeeld worden vergrendeld en vervolgens worden ontgrendeld door middel van codering.